Fettuccine met romige champignonsaus, Parmezaanse kaas en ham
Gebruik zoveel mogelijk verse producten. Fettuccine is een pasta die populair is in de Romeinse keuken. Het is een lint pasta van ongeveer 6,5 mm breed, gemaakt van ei en bloem, vergelijkbaar met de tagliatelle uit Emilia-Romagna. Fettucine wordt normaliter vers aangeboden, maar je kunt ook tagliatelle gebruiken. Geef bijtijds een bestelling door dan maakt pastamani het vers voor U. Voor grote bestellingen kunt u een prijsopgave aanvragen.
1 ruime koekenpan -- goed warmte geleidende pan voor de saus
1 zware gietijzer pan of vlamvaste schaal waar alles ruimschoots in kan
1 grote pan om water te koken pan om pasta te koken in ruim water
pasta machine voor het deeg maken -- maar handmatig is ook prima te doen
1 houten deegroller
ruime houten plank of tafel hierop het deeg bereiden
mes om deeg in reepjes te snijden
Ingrediënten
Saus
350 gramWitte champignons of kastanjechampignons
50gramroombotervoor in de saus
50 gramroombotervoor door de pasta
2sjalotjes of uifijn snipperen
1teentjeKnoflookfijn snipperen
6-8eetlepelsslagroomvoor de saus
6-8 eetlepelsslagroomvoor door de pasta
1theelepel zeezoutgrof/ in de vijzel vermalen
2 theelepelzwarte pepergrof/ in de vijzel vermalen
250 gram gekookte hamin reepjes gesneden
gebakken pancetta of guanciale is ook erg lekker
75 gramParmezaanse kaas geraspte kaas door het gerecht
extraParmezaanse kaas voor aan tafel
Deeg
300gram00-bloem, durum rimacinata of Patentbloem met 2 eierendit geeft geel pastadeeg
500gram Patentbloem met spinaziedit geeft groen pastadeeg
150gramdiepvries bladspinaziedoor de patentbloem kneden
4stuksgrote eieren2 eieren per deeg soort
½theelepelzoutper deegsoort
Instructies
Hoe maken we de saus?
was de champignons en snij een klein stukje van de onderkant van de steeltjes af
snij de champignons in blokjes van een ½ cm
verwarm de koekenpan en doe er de 50 gram roomboter in
fruit de fijn gesneden 2 sjalotjes of ui op middelmatig hoog vuur tot hij licht geel en glazig is geworden
doe er de 1 teentje Knoflook bij en fruit het geheel licht aan
zet vuur hoog en voeg 350 gram Witte champignons of kastanjechampignons toe roer goed en zet het vuur laag als de champignons alle boter opgenomen hebben
1 theelepel zeezout toevoegen en een 2 theelepel zwarte peper, schep de champignons nog een paar keer om
de champignons laten nu snel vocht los. Zet het vuur weer hoog als dat gebeurd en laat het vocht verdampen terwijl u roert
zet het vuur matig hoog, voeg de 250 gram gekookte ham toe en roer een minuutje
Wat ook erg lekker is? Dragon toevoegen!
voeg dan de 6-8 eetlepels slagroom toe en even laten inkoken tot het wat dikker is geworden. proef af op zout en peper.
neem de gietijzeren pan of vlamvaste schaal waar straks alle pasta ruimschoots in kan
doe er nogmaals 50 gram roomboter en 6-8 eetlepels slagroom in en zet op laag vuur roer goed als de boter smelt en meng de room er goed doorheen
Als de saus klaar is maar ook de pasta, hussel ze dan door elkaar in die ruime koekenpan. Kijk hieronder hoe het deeg wordt gemaakt voor de fettucine of tagliatelle
Hoe Maken we het Deeg voor de Fettucine of Tagliatelle?
Kiep al het meel 300 gram 00-bloem, durum rimacinata of Patentbloem met 2 eieren en de 500 gram Patentbloem met spinazie op een houten blad of tafel en meng ze heel goed door elkaar.
maak een kuil in het midden en zorg voor opstaande randen
doe er de 4 stuks grote eieren en ½ theelepel zout bij in het midden van de kuil en ga deze met een vork losmaken en voorzichtig omroeren. Zorg ervoor dat het kuiltje intact blijft en er niets overstroomt.
beetje bij beetje de bloem door het eimengsel doen totdat het niet meer vloeibaar is geworden.
nu met twee handen het deeg per soort 15 minuten kneden door van je af te drukken en steeds een beetje omvouwen en draaien tot het een mooi soepel deegje is geworden. Je kan ook alleen een bepaalde soort nemen.
maak een bal van het deeg en dek deze af met vershoudfolie zodat hij niet kan uitdrogen.
Laat het deeg nu ruim 30 minuten rusten
je kunt nu of de pasta machine gebruiken of alles met de hand blijven doen en het deeg uitrollen met een deegroller totdat het mooi dun en gelijkmatig van dikte is.
rol het vel uit op de tafel en rol het daarna op aan twee kanten en vouw dat samen tot 1 rol
snij de pasta in reepjes met een mes, de breedte is vergelijkbaar met die van tagliatelle
pak de pasta slierten voorzichtig op en maak ze los van elkaar
Kook alles heel kort ( 1-2 min) in ruim water met een beetje zout. Haal de al dente pasta uit de pan en doe alles in de ruime pan. Nooit afspoelen ! de pasta moet stevig blijven omdat het nagaart in de pan met de saus .
voeg nu de helft van champignonsaus en fettuccine samen in de gietijzeren pan en hussel alles goed door elkaar op laag vuur
doe er weer wat Parmezaanse kaas toe en hussel weer door elkaar
giet de rest van de saus over de pasta en serveer direct en apart wat Parmezaanse kaas erbij
Notities
De romige saus kan ook met allerlei andere toevoegingen gemaakt worden. Wij vinden zelf dat in plaats van rozemarijn er ook flink wat dragon doorheen erg lekker is. Soms doen we er ook wat gorgonzola door. Experimenteren is leuk en je eigen smaak en gevoel volgen is altijd goed. Hou de richtlijnen een beetje aan en maak er wat lekkers van. Doe alles op je gemak en geniet ervan samen met familie of vrienden.Eet smakelijk en vooral veel kook plezier!Wat vind je van dit recept? Heb je suggesties? Laat het ons weten
Trefwoord champignonsaus, Durum Rimacinata, Durum Semolina, fettuccine, pasta, ragu, sugo, tagliatelle
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Essentiële Website Cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Overige externe diensten
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
Privacybeleid
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.